Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο τελειος αντρας!!!

Οι γυναίκες που ψάχνουν άντρα

Άνοιξε στην Νέα Υόρκη ένα μαγαζί που πουλάει άντρες και πάει μία γυναίκα να βρει σύζυγο. Στην είσοδο του μαγαζιού υπάρχει μια επιγραφή με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι πελάτες.

Ο πρώτος κανόνας λέει ότι μπορείς να μπεις στο μαγαζί μόνο μια φορά.

Υπάρχουν 6 όροφοι και σε κάθε όροφο μπορείς να επιλέξεις σύζυγο ή να ανέβεις στον επόμενο.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να κατέβεις όροφο παρά μόνο για να βγεις από το κτίριο.

Μπαίνει λοιπόν η κυρία και ανεβαίνει στον πρώτο όροφο.

Η επιγραφή λέει:

* Άνδρες με δουλειά.

Η κυρία συνεχίζει στον δεύτερο όροφο:

* Άνδρες με δουλειά που αγαπάνε τα παιδιά.

Στον τρίτο όροφο η επιγραφή λέει:

* Άνδρες με λεφτά που αγαπάνε τα παιδιά και είναι όμορφοι.

Καλοί σκέφτεται η κυρία αλλά ανεβαίνει στον τέταρτο όροφο:

* Άνδρες με λεφτά που αγαπάνε τα παιδιά είναι όμορφοι και βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού.

Ας ανέβω έναν ακόμη όροφο λέει η κυρία και στον πέμπτο διαβάζει:

* Άνδρες με λεφτά που αγαπάνε τα παιδιά είναι όμορφοι βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού και είναι πολύ ρομαντικοί.

Η κυρία το έχει πάρει απόφαση θα πάρει άντρα από τον πέμπτο όροφο αλλά δεν αντέχει να μην ανέβει στον έκτο.

Εκεί η επιγραφή λέει:

* Είστε η επισκέπτης 31.456.012 σε αυτόν τον όροφο.
* Δεν υπάρχουν άντρες εδώ.
* Ο όροφος αυτός υπάρχει μόνο ως απόδειξη ότι οι γυναίκες δεν είναι ευχαριστημένες με τίποτα.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Τι θα γίνει με τα προγράμματα stage

Τι θα γίνει με τα προγράμματα stage; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στα χείλη χιλιάδων νέων που οδηγούνται στην ανεργία, στο βωμό ίσως μιας μόνιμης μελλοντικής δουλειάς.

Φρένο στην προσωρινή απασχόληση με πρώτο βήμα τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο. Οι συμβάσεις των απασχολούμενων στα προγράμματα stage στο Δημόσιο θα ολοκληρωθούν και δεν θα ανανεωθεί καμία. Θα αρχίσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εργασιακή τύχη κάποιων από τους εργαζόμενους που απασχολούνται με αυτό το καθεστώς. Παραμένουν τα stage στον ιδιωτικό τομέα.

Καμία ανανέωση δεν θα γίνει για όσους υπηρετούν μέσω stage, ενώ θα επανεξεταστούν και όσες προσλήψεις έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και εφόσον κριθούν παράτυπες θα ακυρωθούν. «Η απόφασή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν stage στο Δημόσιο», επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταγγέλλοντας πως η επιλογή των εργαζομένων γινόταν «μέσα από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα εναλλακτικό μέτρο για τους συμβασιούχους που «κόβονται». Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς σε αυτά τα προγράμματα απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι και με την απόφαση της κυβέρνησης όλοι αυτοί περνούν στην ανεργία.

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα τι θα γίνει με τη μοριοδότηση των εργαζομένων με stage, αλλά όπως διαφαίνεται πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην δοθούν τα μόρια στους εργαζομενους. Μετά την κατάργηση των stage, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τη ρύθμιση που προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% όσων έχουν υπηρετήσει για 24 μήνες και πάνω σε τέτοια προγράμματα. Για το θέμα θα υπάρξει διαβούλευση με τη ΓΣΕΕ, εκπροσώπους των stage και άλλους φορείς, προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές. Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει κάποια μέριμνα για όσους stagers έχουν πολυετή προϋπηρεσία, δεδομένου ότι κάποιοι εργάζονταν μέχρι και 5 ή 6 χρόνια, και να προβλεφθεί στη βάση και ορισμένων κοινωνικών κριτηρίων κάποιο μπόνους γι΄ αυτούς.

Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις φορέων όπου οι εργαζόμενοι με προγράμματα stage καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Για τον λόγο αυτό εξάλλου εκφράζονται φόβοι πως σε αυτούς τους φορείς- π.χ. νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία- ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα μετά την απομάκρυνση εκατοντάδων stagers και μέχρι να προχωρήσει η κάλυψη των κενών θέσεων. Άμεση κατάργηση των προγραμμάτων stage και στον ιδιωτικό τομέα ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ τα χρησιμοποίησαν για πελατειακούς σκοπούς.

Τέλος εποχής σημαίνει και για το πρόγραμμα τοποθέτησης 20.000 ανέργων, που είχε συμφωνηθεί πριν από τις εκλογές μεταξύ της Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ) και του ΟΑΕΔ. Αυτό ανέφερε χθες ο Γ. Ραγκούσης, προκρίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία σχέση μόνιμης εργασίας και όχι η δημιουργία νέων γενιών συμβασιούχων. Το πρόγραμμα αυτό είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις και από δημάρχους, όταν ο τότε διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης είχε επιχειρήσει να μην τεθούν ουσιαστικά κριτήρια για την επιλογή των ανέργων, επιδιώκοντας να χειριστεί με αδιαφανείς διαδικασίες την τοποθέτησή τους στους δήμους.

Η κατάργηση της προσωρινής απασχόλησης των stage και των συμβάσεων δημιουργεί ανησυχία καθώς χιλιάδες νέοι θα οδηγηθούν στην ανεργία. Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται οτι θα δημιουργήσει θέσες μόνιμης απασχόλησης για να καλύψει το κενό, προσφέροντας στους νέους ένα σίγουρο μέλλον. Δεν έχει εξαγγείλει όμως κάποιο συγκεκριμένο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Μας αρέσουν οι ξηροί καρποί; Ποια είναι τα οφέλη τους και πόσα πρέπει να τρώμε; Καταρχάς, όλοι οι ξηροί καρποί βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό μας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μας προσφέρει ο καθένας:

Αμύγδαλα:

* Είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε (μια χούφτα 30γρ. αμύγδαλα, αποδίδει 165 θερμίδες, περιέχει 9 γρ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και προμηθεύει το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε).
* Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.
* Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
* Μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Σε μετά-ανάλυση 7 ερευνών, φάνηκε πως τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, χωρίς να μειώνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη.

Φιστίκια:

* Είναι εξαιρετικές πηγές δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β (της νιασίνης και του φυλλικού οξέος).
* Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Υπενθυμίζεται ότι οι φυτικές στερόλες έχουν μπει εδώ και καιρό στη ζωή μας, μέσω του εμπλουτισμού συγκεκριμένων τροφίμων(μαργαρινών, γαλακτοκομικών), τα οποία προορίζονται για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
* Βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες.
* Προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.
* Τα αράπικα φιστίκια αποδίδουν 160 θερμίδες σε κάθε χούφτα, ενώ τα Αιγίνης 167 θερμίδες ανά χούφτα.

Φουντούκια:

* Είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Η δράση αυτή διαφαίνεται και από επιστημονική μελέτη, που έδειξε πως τα φουντούκια συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δυναμικής του πλάσματος του αίματος κατά 20%.
* Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη.
* Μια χούφτα φουντούκια αποδίδουν 177 θερμίδες.

Καρύδια:

* Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, περιέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων.
* Οι πολυφαινόλες των καρυδιών δείχνουν να αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, διαδικασία που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης.
* Επιπλέον βελτιώνουν τη λειτουργία των ενδοθηλίων των αγγείων. Σχετική μελέτη έδειξε πως μια χούφτα καρύδια ημερησίως, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων.
* Μια χούφτα (30γρ) καθαρισμένα καρύδια δίνουν 185 θερμίδες.

Κουκουνάρια:

* Περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και μαγνησίου.
* Περιέχον το πινολενικό οξύ, που σχετικές έρευνες έδειξαν ότι ίσως διαδραματίζει θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μέσω της δράσης του σε δύο ορμόνες που ελέγχουν τον κορεσμό.
* Δίνουν 190 θερμίδες ανά χούφτα.

Κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, κάστανα:

* Οι κολοκυθόσποροι (πασατέμπος) θεωρείται από τους ανατολικούς λαούς ότι περιέχει ουσίες που αποτρέπουν τη μετατροπή ορμονών στον ανδρικό οργανισμό και συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
* Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία και απαραίτητα στον οργανισμό λιπαρά οξέα.
* Τα κάστανα, αν και δεν εντάσσονται τυπικά στους ξηρούς καρπούς (επειδή δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος και έχουν μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά και υδατάνθρακες), είναι πλούσια σε βιταμίνη C και συνιστώνται ιδιαίτερα ως σνακ. Δύο- τρία μικρά καθαρισμένα κάστανα αποδίδουν 80 θερμίδες.

Καρύδια τύπου πεκάν:

* Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιστημονικά στοιχεία, συνηγορούν στο ότι τα καρύδια αυτά μπορεί να συνεισφέρουν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης.
* Δίνουν 195 θερμίδες ανά χούφτα.
* Αν και οι καρποί γνωστοί ως Brazilian nut, δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των πολύ ωφέλιμων ξηρών καρπών, αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ένα τεμάχιο Brazilian nut, προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με τριπλάσια ως τετραπλάσια ποσότητα σεληνίου σε σχέση με την ημερήσια συνιστώμενη.

Μικρές συμβουλές:

1. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας, μπορείτε να τρώτε περίπου μία χούφτα ξηρούς καρπούς, 3-4 φορές την εβδομάδα (ανάλογα πάντα τον οργανισμό και τις ανάγκες του), υπολογίζοντας όμως τις θερμίδες αυτές στο σύνολο των ημερήσιων θερμίδων σας.
2. Σε δίαιτες αδυνατίσματος, μπορούν να χρησιμοποιούνται ξηροί καρποί, αλλά το μέτρο της μίας χουφτίτσας πρέπει να τηρείται αυστηρά και να μην τρώμε όλο το σακουλάκι! Επίσης στην περίπτωση κατανάλωσης τους θα πρέπει να αφαιρούνται ισοδύναμα λίπους από το διαιτολόγιο.
3. Μπορείτε να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς ως ενδιάμεσο σνακ, να τους βάζετε σε σαλάτες (π.χ κουκουνάρια ή καρύδια ή ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, με φρέσκια ρόκα, μαρούλι ή σπανάκι) ή να τους προσθέσετε στα δημητριακά πρωινού ή στο γιαούρτι.
4. Να προτιμάτε να αγοράζετε τους ξηρούς καρπούς με το περίβλημά τους και να τους καθαρίζετε ή τουλάχιστον να τους αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκους, γιατί τα λιπαρά τους οξειδώνονται κι ταγκίζουν με την έκθεση στις περιβαλλοντικές συνθήκες και με το χρόνο.
5. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τους αλατισμένους, καβουρδισμένους και τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γιατί αυτές οι διαδικασίες επεξεργασίας αλλοιώνουν κατά πολύ τις ευεργετικές τους ιδιότητες!

Ανδρική περιποίηση

Σήμερα, δεν είναι πλέον taboo, η ανδρική περιποίηση. Αφορά όλο και περισσότερους και τα ανδρικά καλλυντικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Στη σύγχρονη εποχή, η καθημερινή φροντίδα του προσώπου δεν αποτελεί αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Τώρα και οι άνδρες γνωρίζουν ότι η επιδερμίδα τους φθείρεται και υποφέρει από τους ίδιους παράγοντες που υποφέρει και η γυναικεία επιδερμίδα, όπως ο ήλιος, η περιβαλλοντική ρύπανση, ο κλιματισμός, το στρες και η φυσική φθορά του χρόνου.

Το ανδρικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει ανάγκη τόσο από ένα σωστό ολοκληρωμένο καθαρισμό, όσο και από ειδική φροντίδα μετά το ξύρισμα.

Καθαρισμός

Η έκκριση λιπαρότητας και ιδρώτα είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλες τις 23437789ηλικίες, ιδιαίτερα στην εφηβική και μετεφηβική περίοδο. Ο ελλιπής καθαρισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως γυαλάδα, μαύρα στίγματα και σπυράκια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, βοηθά ιδιαίτερα το σχολαστικό πλύσιμο με χλιαρό νερό και με ειδικό προϊόν καθαρισμού, ανάλογα με την περίπτωση, απαραιτήτως κάθε βράδυ ή ακόμα και πρωί εάν δεν ακολουθήσει ξύρισμα. Ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος και την ηλικία, το καθαριστικό πρέπει να είναι λιγότερο ή περισσότερο ήπιο, ώστε να αποσυμφορεί την επιδερμίδα.

Απολέπιση

Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα ακμής, καλό είναι να γίνεται ένα peeling δυο φορές την εβδομάδα. Απλώνοντας ένα ικανό στρώμα scrub στο πρόσωπο και κάνοντας κυκλικές κινήσεις, αποβάλλονται τα νεκρά κύτταρα και η επιδερμίδα προετοιμάζεται ιδανικά για το ξύρισμα.

Ενυδάτωση

Το καθημερινό ξύρισμα μπορεί να ταλαιπωρήσει την επιδερμίδα. Συχνό αποτέλεσμα μιας ταλαιπωρημένης επιδερμίδας είναι η ξηρότητα και η αφυδάτωση της επιδερμίδας. Οι ενυδατικές φαρμακευτικές κρέμες καλύπτουν τις απαιτούμενες ανάγκες. Εξασφαλίζουν βαθιά θρεπτική και τονωτική δράση, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα τα ορατά σημάδια της γήρανσης και επαναφέροντας την επιδερμίδα στη φυσική ισορροπία της, χάρη στα εξειδικευμένα συστατικά τους.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Kόκορας παστιτσάδα

Υλικά
1 κόκορας(ή κόκορος) ελευθέρας βοσκής(αλανιάρης)
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και 2 – 3 κουτ. επιπλέον
1 μεγάλο κρεμμύδι
500 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
από μια πρέζα γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο σε σκόνη
2 – 3 κόκκους μπαχάρι/πεπεροντσίνο
500 γρ. μακαρόνια χοντρά
τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας

Εκτέλεση
Kαψαλίζετε, πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τον κόκορα. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Αφαιρείτε από την φλούδα του πορτοκαλιού όσο περισσότερο λευκό μπορείτε και την κόβετε σε λεπτές λουρίδες. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό φλ. ελαιόλαδο και ροδίζετε τα κομμάτια του κόκορα απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και αφήνετε λίγο να μαραθεί. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπίπερο, ζάχαρη, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας. Ελέγχετε κατά τη διάρκεια του βρασμού για νερό. Όταν ο κόκορας είναι έτοιμος βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια. Τα στραγγίζετε και τα λαδώνετε με τις 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Σερβίρετε το φαγητό πάνω στα ζεστά μακαρόνια και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Οι λεκέδες

Αν και πλέον τα περισσότερα απορρυπαντικά καθαρίζουν και τους πιο δύσκολους λεκέδες, εδώ υπάρχουν άμεσες γρήγορες κινήσεις, ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο, και απόλυτα φυσικές.

Για κατάλευκα σεντόνια. Βουτήξτε τα στο γάλα.
Αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Πλύνετε τα. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.

Σοκολάτα. Με οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό. (φυσικές ίνες)
Με γλυκερίνη που ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό, σε συνθετικά υφάσματα.

Κόλλα.
Μερικές δεν βγαίνουν με τίποτα. όσες έχουν βάση από καουτσούκ, βγαίνουν με την βοήθεια της Βαζελίνης και άλλες με λευκό ξύδι.

Για τους λεκέδες από μαρκαδόρο ή μπικ, τρίψτε με οινόπνευμα η με ένα διάλυμα με αμμωνία και γλυκερίνη.
Αν το ύφασμα είναι λευκό και το μελάνι σινικό, δοκιμάστε να τρίψετε τομάτα στον λεκέ.

Λεκές από σπανάκι φεύγει αν τρίψετε ωμή πατάτα πάνω του. και μετά πλύνετε με σαπουνόνερο.


Το μέικ-απ φεύγει με σαπουνόνερο.

Τα φρούτα. Με οινόπνευμα, η χυμό λεμονιού η λευκό ξύδι.


Πίσσα. Απλώστε βούτυρο στον λεκέ, ή λάδι. Μπορείτε να τρίψετε και το εξωτερικό φλούδι από πορτοκάλι.
Αν μόλις κάνετε λιπαρό λεκέ σε βαμβακερό ύφασμα, απλώστε ένα κρόκο αυγού και το ξεπλύνετε, θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Γρασίδι.
Αν το ύφασμα αντέχει, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα στους 90 βαθμούς.

Ιώδιο. Σε λευκά.
Χρησιμοποιήστε ένα μίγμα χλωρίου και ξυδιού (1/2 χλώριο για 4 λίτρα ζεστού νερού και ένα κουταλάκι ξύδι).Αφήστε ένα τέταρτο και ξεβγάλατε.
Σε μάλλινα ή μεταξωτά. Βρέξετε το ύφασμα με κρύο νερό, και τρίψτε με ένα μίγμα από 2 νερό προς 1 οινόπνευμα για άναμμα.

Το αυγό εξαφανίζεται με οξυζενέ διαλυμένο σε νερό.

Μπογιά. Αν δεν είναι φρέσκος ο λεκές , βάλτε κάτι λιπαρό για να μαλακώσετε τον λεκέ πριν τον πλύνετε.

Σκουριά. Το λεμόνι και εδώ κάνει θαύματα. είτε κόψετε μια φέτα και την βάλετε επάνω πριν σιδερώσετε, είτε μουσκέψετε το ύφασμα σε νερό με μαύρο σαπούνι και χυμό λεμονιού.

Αίμα. Μόνο κρύο νερό.
Βάλτε λευκό ξύδι ή νερό και αμμωνία.
Ένα κόλπο για μεταξωτό ύφασμα είναι να τυλίξετε μια κλώστη στο δάχτυλό σας, να την βρέξετε με το σάλιο σας και να ταμπονάρετε με το δάχτυλό σας τον λεκέ ξανά και ξανά μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.

Τσάι.
Αν είναι πρόσφατος λεκές, τρίψτε με ένα λεμόνι. Αν είναι το ύφασμα μάλλινο η μεταξωτό, διαλύστε έναν κρόκο αυγού σε χλιαρό νερό, τρίψτε τον λεκέ. Ξεβγάλτε.
Αν είναι παλιός λεκές, η γλυκερίνη σε νερό βοηθάει.

Ιδρώτας.
Βουτήξτε το ρούχο σε νερό με ξύδι. Αν πρόκειται για ρούχο ανοιχτόχρωμο που δεν πλένεται, βουτήξτε τον λεκέ σε λίγο οινόπνευμα ζεσταμένο σε μπαιν μαρί. Ξεβγάλτε με ένα μίγμα μισό νερό , μισό οξυζενέ.

Κρασί (κόκκινο)
Ρίξτε αμέσως αλάτι στον λεκέ, θα φύγει στο πρώτο πλύσιμο.
Η ρίξτε λευκό κρασί από πάνω.
Η , αν τυχαίνει να έχετε γάλα στην κατσαρόλα, βουτήξτε το λεκιασμένο ύφασμα μέσα.

Λεκέδες από λάδι.

Όταν κάποιο τραπεζομάντιλο λερωθεί με λάδι, πριν το πλύνετε, τρίψτε τους λεκέδες με βρεγμένο άσπρο σαπούνι μπουγάδας. Μετά πλύνε το κανονικά. Για να καθαρίσετε το λεκέ από λάδι στη βαμβακερή σας μπλούζα, τρίψε με βενζίνη καθαρισμού και πασπαλίστε με λίγο ταλκ. Αφαίρεσε το ταλκ βουρτσίζοντας δυνατά το ρούχο. Αν οι λεκέδες από λάδι επιμένουν στα βαμβακερά υφάσματα, τρίψτε τους με λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα.

Λεκέδες από Σκουριά.
Οι λεκέδες σκουριάς των σκευών της κουζίνας αφαιρούνται εάν τους τρίψετε με φέτες ωμής πατάτας.
Για να βγάλετε τους λεκέδες σκουριάς από ρούχα, βάλτε στο λεκέ μια φέτα λεμόνι χωρίς τη φλούδα, από πάνω τοπο9ετηστε ένα λευκό πανί και σιδερώστε με καυτό σίδερο. Επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειαστεί.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Τα θαύματα του χαμομηλιού

Η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού είναι η ικανότητα του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει από τα έντονα συναισθηματικά προβλήματα που μας απασχολούν καθώς επίσης μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε φυσικά την αϋπνία.

Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Καταπολεμά τους ιούς και βοηθά εναντίον του έλκους. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα γεγονός που πιθανόν να είναι ευεργετικό για ασθενείς με ποδάγρα.

Η καταπραϋντική του δράση βοηθάει στην ανακούφιση των παιδιών από τους πόνους της οδοντοφυίας.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κολικών, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας και για διάφορες άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αερίων του στομάχου και του εντέρου. Ενώ είναι ιδανικό για στομαχόπονους και κακή πέψη.

Η εμμηναγωγική του δράση συνιστάται σε περιπτώσεις δυσμηνόροιας που προκαλούνται από νευρικές διαταραχές.

Το τσάι από χαμομήλι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Έχει συνεργιστική δράση με φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιοπάθεια ή κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και προσφέρει επιπρόσθετη αντιπηκτική δράση.

Αν υποφέρετε από το αντιαισθητικό "κριθαράκι" κάντε πλύσεις με αφέψημα χαμομηλιού. Θα ανακουφιστείτε άμεσα χάρη στις καταπραϋντικές και βακτηριδιοκτόνες ιδιότητες του.

Καλλυντικές Ιδιότητες
Αν έχετε φυσικά ξανθά μαλλιά και θέλετε να ενισχύσετε το χρώμα τους χωρίς την χρήση βλαβερών χημικών συστατικών, λουστείτε (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες) με αφέψημα χαμομηλιού. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα.

Αν ξεμείνατε από ντεμακιγιάζ μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε μόνες σας χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές γάλα και 2 κουταλιές από αφέψημα χαμομηλιού. Χρησιμοποιήστε το κανονικά σα γαλάκτωμα καθαρισμού απλώνοντας το κατευθείαν στο πρόσωπο ή βάζοντας το σε βαμβάκι.

Για να βοηθήσετε τα πρησμένα κόκκινα μάτια σας ή αν υποφέρετε από μαύρους κύκλους βουτήξτε βαμβάκι σε αφέψημα χαμομηλιού και τοποθετήστε το στα μάτια σας για τουλάχιστον 10 λεπτά. Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιείτε έτοιμα συσκευασμένα σακουλάκια χαμομηλιού κρατήστε τα στο ψυγείο και τοποθετήστε τα στα μάτια σας για τουλάχιστον 10 λεπτά

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Επισημαίνεται ότι άτομα που είναι αλλεργικά στα φυτά γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο, μπορεί να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για το λόγο αυτό πρέπει να το αποφεύγουν. Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις έντονων αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που έπιναν τσάι από χαμομήλι.

Επίσης το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να ξέρουν για τη σχέση χαμομηλιού και απορρόφησης σιδήρου.

Τέλος, προτιμήστε να το συλλέξετε οι ίδιοι διότι αν περάσει ένας χρόνος από τη συλλογή του χάνει σχεδόν όλες τις ιδιότητες του.