Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Τι θα γίνει με τα προγράμματα stage

Τι θα γίνει με τα προγράμματα stage; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στα χείλη χιλιάδων νέων που οδηγούνται στην ανεργία, στο βωμό ίσως μιας μόνιμης μελλοντικής δουλειάς.

Φρένο στην προσωρινή απασχόληση με πρώτο βήμα τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο. Οι συμβάσεις των απασχολούμενων στα προγράμματα stage στο Δημόσιο θα ολοκληρωθούν και δεν θα ανανεωθεί καμία. Θα αρχίσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εργασιακή τύχη κάποιων από τους εργαζόμενους που απασχολούνται με αυτό το καθεστώς. Παραμένουν τα stage στον ιδιωτικό τομέα.

Καμία ανανέωση δεν θα γίνει για όσους υπηρετούν μέσω stage, ενώ θα επανεξεταστούν και όσες προσλήψεις έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και εφόσον κριθούν παράτυπες θα ακυρωθούν. «Η απόφασή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν stage στο Δημόσιο», επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταγγέλλοντας πως η επιλογή των εργαζομένων γινόταν «μέσα από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα εναλλακτικό μέτρο για τους συμβασιούχους που «κόβονται». Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς σε αυτά τα προγράμματα απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι και με την απόφαση της κυβέρνησης όλοι αυτοί περνούν στην ανεργία.

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα τι θα γίνει με τη μοριοδότηση των εργαζομένων με stage, αλλά όπως διαφαίνεται πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην δοθούν τα μόρια στους εργαζομενους. Μετά την κατάργηση των stage, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τη ρύθμιση που προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% όσων έχουν υπηρετήσει για 24 μήνες και πάνω σε τέτοια προγράμματα. Για το θέμα θα υπάρξει διαβούλευση με τη ΓΣΕΕ, εκπροσώπους των stage και άλλους φορείς, προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές. Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει κάποια μέριμνα για όσους stagers έχουν πολυετή προϋπηρεσία, δεδομένου ότι κάποιοι εργάζονταν μέχρι και 5 ή 6 χρόνια, και να προβλεφθεί στη βάση και ορισμένων κοινωνικών κριτηρίων κάποιο μπόνους γι΄ αυτούς.

Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις φορέων όπου οι εργαζόμενοι με προγράμματα stage καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Για τον λόγο αυτό εξάλλου εκφράζονται φόβοι πως σε αυτούς τους φορείς- π.χ. νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία- ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα μετά την απομάκρυνση εκατοντάδων stagers και μέχρι να προχωρήσει η κάλυψη των κενών θέσεων. Άμεση κατάργηση των προγραμμάτων stage και στον ιδιωτικό τομέα ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ τα χρησιμοποίησαν για πελατειακούς σκοπούς.

Τέλος εποχής σημαίνει και για το πρόγραμμα τοποθέτησης 20.000 ανέργων, που είχε συμφωνηθεί πριν από τις εκλογές μεταξύ της Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ) και του ΟΑΕΔ. Αυτό ανέφερε χθες ο Γ. Ραγκούσης, προκρίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία σχέση μόνιμης εργασίας και όχι η δημιουργία νέων γενιών συμβασιούχων. Το πρόγραμμα αυτό είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις και από δημάρχους, όταν ο τότε διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης είχε επιχειρήσει να μην τεθούν ουσιαστικά κριτήρια για την επιλογή των ανέργων, επιδιώκοντας να χειριστεί με αδιαφανείς διαδικασίες την τοποθέτησή τους στους δήμους.

Η κατάργηση της προσωρινής απασχόλησης των stage και των συμβάσεων δημιουργεί ανησυχία καθώς χιλιάδες νέοι θα οδηγηθούν στην ανεργία. Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται οτι θα δημιουργήσει θέσες μόνιμης απασχόλησης για να καλύψει το κενό, προσφέροντας στους νέους ένα σίγουρο μέλλον. Δεν έχει εξαγγείλει όμως κάποιο συγκεκριμένο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: